Reçeller

REÇEL NASIL YAPILIR

 Elma Reçeli      Erik Reçeli      Şeftali Reçeli      Vişne Reçeli      Çilek Reçeli  
 Gül Reçeli     
    İncir Reçeli 

Ekşi nar reçeli

REÇEL NEDİR: Reçel, temizlenmiş ve ayıklanmış meyvelerin şekerden yapılmış şurup içinde veya şekerle katlanarak meyvenin suyu çıktıktan sonra, ateşte pişirilmek suretiyle elde edilen bir üründür.

MEYVELERDEN İKİ ŞEKİLDE REÇEL YAPILIR
  1. Meyveleri şekerden yapılmış şurup içinde pişirmek yöntemiyle,
  2. Meyvelerin üzerini toz şekerle kaplayıp, bir süre bekletilerek, meyvenin suyu ile meyveyi pişirmek yöntemiyle,
  3. Birinci şekilde; kayısı, elma, armut, ayva, mandalina, incir, portakal, üzüm ve sebzelerden kabak ve patlıcan reçelleri yapılır.
  4. İkinci şekilde çilek, vişne, erik, şeftali, gül reçelleri yapılır.
REÇELDE BAŞARILI OLMANIN ŞARTLARI
  1.  Reçelin şurubu parlak olmalıdır.
  2. Meyveler ezilmeden ve şekillerini fazla değiştirmeden olduğu gibi kalmalıdır.
  3. Şurubun içine herbir kilogram şeker için bir gram limon tuzu veya bir limonsuyu koyarak birkaç dakika kaynatılmalıdır. Limon tuzu 1/2 fincan su içinde eritilmelidir.
  4. Reçel pişirilirken kaynama sırasında meydana gelen köpükler alınıp atılmalıdır. Reçelin tam kıvamında şuruptaki şeker oranı en çok %68 olmalıdır. Bundan fazla olursa reçelde şekerlenme baş gösterir.
  5. Reçelin tam piştiğini anlamak için, reçelin şurubu soğuk bir tabağa damlatıldığı zaman bu damla yayılmayıp boncuk gibi donmalı ve şurup soğuyunca tabak sağa sola eğildiğinde kolay akmamalıdır. Baş parmak üzerine konulduğunda bu damla yayılmadan kalmalıdır.
  6. Reçelin piştiği meyvelerin şeffaflaşmasından, cam gibi bir manzara göstermesinden, köpüklerin hafif kızarmasından anlaşılmalıdır.
  7. Reçelleri kavanozlara, sırlı çömleklere koyup rutubetsiz, havadar ve loş yerlerde saklamalıdır. 8- Ateşten indirilen reçel biraz bekledikten sonra sıcak olarak kavanozlara konur. Şayet reçel cam kavanozlara konacaksa kavanozun çatlamaması için reçel önce biraz konur, sonra yavaş yavaş doldurulur.
Kaynak:Gıda-tarım ve hayvancılık bakanlığı,ziraat işl.gn.md.yayınları 1975 Gülşen Özsınmaz Ziraat yük.müh. Ankara


Çilek Reçeli Malzemeler:


  • 500 Gr. Çilek
  • 500 Gr. Toz Şeker
  • 1 Adet Limon'un Suyu
Çilek Reçeli Tarifi:

  1. Çilekleri yıkayıp, saplarını temizleyin.
  2. Çilekler çok iri ise dörde, orta boy ise ikiye bölün.
  3. Çileklerin üzerine toz şekeri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bir gece bekletin.
  4. Ertesi gün, erimiş şeker ve çilekleri -su eklemeden- ocağa koyun ve orta ateşte arada sırada karıştırarak pişirmeye başlayın.
  5. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve mümkün olduğunca karıştırmadan pişirmeye devam edin. Bu sırada reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacak, bu köpükleri sürekli alın.
  6. Ateşi kıstıktan 10-15 dk. sonra reçel hafif koyulaşmaya başlayacak, bu kıvamı; karıştırırken kaşıktan akmasına göre anlayabilirsiniz, kaşıktan su gibi akıyorsa daha kaynamaya ihtiyacı var demektir.
  7. Reçelin kıvamı koyulaşmaya başlayınca (bu da ateşi kıstıktan yaklaşık 20 dk. sonra olacak) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
  8. Reçelden bir tatlı kaşığı kadar alın ve soğuk bir çay tabağına koyun, parmağınızla ortasından çizik yapın, reçel yavaş yavaş birleşiyorsa olmuş demektir. --Reçeli koymadan önce tabağı boş olarak bir süre buzdolabında bekletip, iyice soğumasını sağlayın.
    • Yeşil İncir receli 
    • 60-90 adet yeşil incir,
    • 1kg.şeker (4 bardak şeker),
    • 0,5kg. su (1 bardak su),
    • 1 limon suyu veya 1 gr. limon tuzu,
  1. Yapılışı : Küçük yeşil ilek (erkek) incirler alınır ve yıkanır. Kabukları gayet ince soyulur. İncirlerin alt kısmında bulunan çekirdek evi küçük bir huninin uç kısmı batırılarak yuvarlak şekilde çıkarılır. İncirler kaynayan su içinde 15-20 dakika haşlanır, soğuk suya atılarak diriltilir. Şurup içine atılarak, incirler şeffaf oluncaya ve şurup koyulaşıncaya kadar pişirmeye devamedilir. Limon suyu ve limon tuzu ilave edilir, 1-2 dakika kaynattıktan sonra ateşten indirilir. Sıcakken kaplara doldurulur. Not: İncirlere yeşil renk vermek için haşlama suyunun 4 litresine 1 gram göz taşı koyup incirleri bu suda haşlayıp sonra yıkamalıdır.

          Kaynak:Gıda-tarım ve hayvancılık bakanlığı,ziraat işl.gn.md.yayınları 1975. 

  •                 Gülşen Özsınmaz Ziraat yük.müh. Ankara